Žihľava a jej využitie...

06.06.2011 19:57
 
 
Prírodná žihľavová šťava
 

Čerstvú nazbieranú žihľavu na drobno rozkrájame potom dôkladne rozmixujeme , hmotu ktorú získate prepasírujete cez gázu alebo biele plátno . Prípadne  ak mate odšťavovač tak šťavu získate bežným odšťaveným .

Šťava čistí a zlepšuje krv , podporuje tvorbu červených krviniek . Povzbudzuje žalúdok a brušné žľazy, blahodarné pôsobí na pečeň a slezinu neutralizuje kyselinu močovú a odstraňuje nervové potiaže .

 

Odvar

2 lyžičky drogy sa prelejú šálkou vriacej vody a varí sa to ešte 5 minút, scedí a pije sa ráno a večer nesladený.

 

Žihľavový sirup

250 g žihľavy sa preleje 1,5 L vody , krátko sa povarí a nechá sa to macerovať 24 hodín , potom sa scedí pridá sa dvojnásobné množstvo cukru a zvarí sa to do hustoty medu. Sirup sa užíva 3xdenne 2 polievkové lyžice.

 

Žihľavová tinktúra

Mladé rastlinky i s koreňmi , natrhane najneskôr do 15 mája , dôkladne sa umyjú a nakrájajú, dajú sa do sklenej fľaše (najlepšej z tmavého skla ) a zalejú sa 40 % liehom , tak aby lieh presahoval o 0,5 až 1 cm.

Fľaša sa dobre uzavrie na necháme ju macerovať 14 dní , potom sa zleje , bylinnú hmotu ešte vylisujeme a prefiltrujeme . Použitie pri chorobách pečene , žlčníku a sleziny, pľúc , kŕčoch a vredoch, pri nachladnutí . Na vonkajšie použitie – pri ekzéme , piesňach na nechtoch a na kurie oká.

 

Čaj proti reumatizmu a k odvodneniu 

Žihľavová vňať 20 g , púpavový koreň s vňaťou 20g, brezové lístie 5 g a šípky 5 g . Na prípravu jednej šálky dáme 2 lyžičky tejto zmesi a prelejeme vriacou vodou , 15 minút lúhujeme , potom scedíme . Podávame 3xdenne 1 šálku 6 týždňov.